Connect with us

Uncategorized

Ini ‘Amaran’ DG Noor Hisham Sekiranya Ada Yang Gagal Mematuhi Prosedur PKPB Selepas 4hb Mei

Published

on

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah memberi peringatan agar perniagaan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan jika tidak ingin berdepan risiko dikenakan perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD) jika berlaku penularan Cov-19.

“Apa yang pasti mereka kena patuh pada SOP yang ditetapkan Kementerian Kesihatan (KKM). Kalau mereka tidak patuh, kita akan lihat tindakan (yang boleh diambil).

“Kalau ada penularan kes di satu kawasan atau lokaliti (seperti kilang), kita akan jalankan (kuatkuasakan) PKPD, iaitu kita akan tutup kawasan tersebut dan laksanakan saringan,” katanya ketika sidang media di Putrajaya hari ini.

Katanya, mereka di kawasan itu yang didapati positif Cov-19 akan diasingkan manakala kontak rapat mereka akan dikenakan kuarantin.

Katanya lagi, pemantauan dan penguatkuasaan untuk setiap sektor dan kawasan akan dibuat oleh pihak berkuasa dan kementerian yang bertanggungjawab.

Noor Hisham berkata demikian ketika ditanya tentang perancangan KKM berkaitan perintah kawalan pergerakan (PKP) bersyarat yang akan berkuat kuasa 4 Mac ini.

Terdahulu hari ini, Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengumumkan penguatkuasaan PKP bersyarat bermula 4 Mei bagi membuka semula ekonomi.

MKN juga mengeluarkan garis panduan bagi perniagaan dan kegiatan yang dibenarkan semula nanti.

Dr Noor Hisham berkata, KKM menyokong kelonggaran PKP memandangkan negara kini dalam fasa pemulihan wabak Cov-19.

Setakat pukul 12 tengah hari tadi, sebanyak 69 kes baru Cov-19 direkodkan. Ia menandakan hari ke-17 berturut-turut kes baru di bawah angka 100.

Secara keseluruhan, sebanyak 4,210 pesakit – atau 69.3 peratus daripada jumlah kes – telah sembuh dan dibenarkan pulang.

Setakat ini, Malaysia mencatat jumlah keseluruhan 6,071 kes Cov-19, dengan 103 korban.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sumber Artikel : https://www.malaysiakini.com/

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Pendedahan Perangai Anak Murid Biadap Apabila Mereka Kencing Dalam Botol Hand Sanitizer Sekolah

Published

on

By

Di Twitter, seorang guru berkongsi kisah mengenai sikap pelajar yang biadap sewaktu di sekolah. Menurutnya, pelajar tersebut telah membuang air kecil di dalam botol ‘hand sanitizer’ yang disediakan oleh pihak sekolah buat kegunaan para pendidik.

Kuasa merotan sudah tiada

Guru yang dikenali sebagai Shaafaz, memberitahu dia tidak tahu bagaimana hendak mendidik para pelajar zaman sekarang. Tambahnya, mereka tergamak mempermainkan guru dengan melakukan perbuatan yang tidak sepatutnya. Ujarnya lagi, kuasa merotan sudah tiada kesan.

Tolong didik anak

Di samping itu, dia turut memberi nasihat buat bakal ibu bapa di luar sana agar mendidik anak dengan cara yang elok. Di akhir perkongsian itu, Shaafaz memberitahu bahawa pendidikan utama adalah di rumah bukannya di sekolah.

Gives me a heart attack

Rata-rata netizen, meluahkan perasaan kecewa dan geram apabila segelintir pelajar sanggup melakukan perbuatan biadap terhadap guru mereka.

Sumber: Shaafaz via Oh Bulan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Continue Reading

Uncategorized

Mereka Berkahwin Pada Usia Muda Tetapi Wanita Ini Ceritakan Kenapa Suami Sanggup Ceraikan Dia Semata Mata Kerana Ini

Published

on

By

Kalau dah jodoh tiba diawal waktu, tak salah untuk mendirikan perkahwinan walaupun usia masih lagi setahun jagung. Paling penting adalah untuk sentiasa bersedia untuk selalu belajar ilmu rumah tangga dan memperbaikai kelemahan antara satu sama lain.

Tak dinafikan juga, ada yang mendirikan rumah tangga pada usia yang muda kerana terlampau taksub mengejar trend. Sedangkan, persediaan dari segi pelbagai aspek terutamanya kewangan dan juga agama serta ilmu rumah tangga masih lagi terkontang-kanting.

Kahwin awal, akhirnya jadi janda…

Di Twitter, salah seorang pengguna laman tersebut telah berkongsikan satu peristiwa pahit yang telah dialami oleh rakannya sendiri. Rakannya itu kini telah diceraikan kerana bekas suaminya belum puas lagi untuk hidup berseronok.

Jelas pemuda itu lagi, kawan perempuannya itu telah mendirikan rumah tangga pada usianya yang muda.

Bekas suami tak bersedia nak kahwin lagi…

“Tak pernah nak ajak solat sekali…”

“Takutnya tersalah pilih orang…”

Sudah tentunya perkongsian lelaki ini telah membuatkan banyak pengguna Twitter memberikan pandangan dan kritikan terhadap pengalaman yang dikongsikan. Ada juga yang dilihat ketakutan jika berada dalam situasi yang sama suatu hari nanti.

Ada yang kahwin, suami asyik minta duit je…

Ada yang takut nak kahwin sebab jadi kes macam ni

Enjoy puas2 dulu, lepastu baru kahwin!

“Laki bawa balik perempuan?”

Kesimpulannya, pucuk pangkalnya sesuatu masalah itu berbaliklah kepada diri sendiri. Lakukan keputusan dengan muhasabah tanpa melibatkan nafsu dan pengaruh orang sekeliling

kredit borak daily via kartel dakwah

Continue Reading

Uncategorized

Budak Viral ‘Makanan Pun Beli Sendiri’ Hiba Di Sisi Jnazah. Al Fatihah

Published

on

By

“Makanan pun beli sendighi na” Siapa ingat lagi adik ni,Yang Gambar nya telah menjadi tular di laman sosial media.  Pernah tular dengan sebuah video yang petah bercakap dalam loghat kedah, berat ujian bagi Adyna Summayyah apabila mengetahui bapanya meninggal dunia petang Jumaat lalu.

Berikut rakaman video yang di kongis oleh Fakhrul UNIC

“sapa ingat adik mayah “makanan pun beli sendighi na” , telah pulang kerahmatullah ayahnya pada hari jumaat baru ni..sayu sy dgr tangisan anak ini..sama2 doakan adik sumayyah serta keluarganya kuat dan tabah..Allah tahu yg lebih baik, moga Allah sentiasa bimbing perjalanan keluarga ini dibawah rahmatNya sampai ke syurga..bertemu balik dgn org tersayang di sana. Allahummaghfirlahu Warhamhu  – alfatihah”


Berita sedih tersebut dikongsi di laman Instagram kanak-kanak berusia tujuh tahun itu dengan memuat naik beberapa keping gambar yang duduk hiba di sisi jenazah bapanya.

Walau bagaimanapun, tiada maklumat lanjut diperolehi mengenai pemergiaan Allahyarham selain doa Summayyah agar arwah bapanya tenang di sana.

“Semoga ayah tenang di sana. Al-Fatihah untuk ayah. 9.7.2020 (Petang Jumaat),” tulis kapsyen pada posting murid yang bersekolah di sebuah sekolah di Jitra, Kedah itu.
Posting berkenaan mendapat ratusan komen netizen yang rata-rata menitipkan doa dan ucapan takziah serta berharap Summayyah terus kuat menerima takdir Allah SWT.

Kesian mata merah duduk menangis… Salam takziah buat keluarga. Moga Mayah selalu kuat sayang!

Posting kakak Summayyah

Innalillahi wainna ilaihi raji’un.  Mendoakan agar Mayah terus kuat membesar jadi anak yang solehah buat arwah ayah yg dikasihinya.
Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Adyna Summayyah , Puteri Seri Mawar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Continue Reading

Popular