Connect with us

Kisah Benar

Dia Nekad Masuk Meminang Lelaki Yang Dia Suka Selepas 3 Bulan Kenal. Pasti Anda Tak Sangka Dimana Mereka Berjumpa

Published

on

Jodoh setiap manusia telah ditetapkan oleh Tuhan sama ada cepat ataupun lambat. Ini kisah yang dikongsi oleh Aty Razali yang berkongsi pengalamannya berjumpa suaminya di gunung. Siapa sangka perkenalan yang singkat membawa pasangan ini ke jinjang pelamin.

Jumpa jodoh di gunung

Aty mula mengenali suaminya pada 7.03.2020 ketika pertama kali mereka berdua mendaki gunung bersama.

Pada mulanya, Aty membuat open trip untuk mendaki Gunung Minitinduk dan suaminya ketika itu menjadi orang terakhir yang berminat dan mendaftar untuk menyertai trip tersebut.

Pada mulanya, suaminya tidak dapat menyertai trip tersebut kerana mempunyai hal yang lebih mustahak. Tapi pada saat akhir, suaminya kembali setuju untuk menyertai trip tersebut.

Sebelum ini, mereka hanya berkenalan melalui laman media sosial Facebook. Tarikh 7.0.3.2020 menjadi tarikh bermakna buat pasangan ini apabila mereka berjumpa untuk kali yang pertama.

Ajak kahwin

Perigi cari timba? Ikut la persepi masing-masing.Kalau suka usaha, kalau mahu tunggu orang bawa kawin padahal suka sama suka dua-dua sampai bila pun tidak jadi. Tiada salah pun kalau perempuan yang mulakan dulu.Yang penting dengan cara baik ja.Kalau ditolak mungkin bukan jodoh, berlapang dada.Tuhan akan bagi yg terbaik tepat pada masa. Jangan risau.

Ketika 15.5.2020 Aty bertindak menghantar pesanan kepada suaminya dan mengajak untuk berkahwin secara tiba-tiba. Suaminya ketika itu turut setuju dengan lamaran Aty dan diteruskan denga acara merisik pada 4.07.2020.

Aty ketika itu sempat bertanyakan kepada suaminya, kenapa terus memberi jawapan sanggup berkahwin dengannya. Jawapan suaminya ketika itu, cukup ringkas kerana dia takut jika dia yang terlebih dahulu membuat langkah, cintanya akan ditolak oleh Aty.

Aty turut menceritakan mereka berdua tidak sempat untuk bercinta seperti pasangan-pasangan lain disebabkan sibuk bekerja. Mereka hanya sering Whatsapp dan topik Covid-19 sering menjadi topik utama yang dibahaskan.

Tambahan pula, waktu kerja mereka yang berbeza di mana Aty bekerja di hospital manakala suaminya merupakan seorang guru.

Hiking bukan untuk cari jodoh

Jelas Aty, niatnya untuk mendaki gunung bukanlah untuk mencari jodoh semata-mata dan dia langsung tidak terfikir untuk mencari jodoh ketika mendaki.

Aktiviti ini merupakan aktiviti santai yang dilakukan bagi mengisi masa yang terluang ketika cuti setelah penat di tempat kerja. Aty mula aktif dengan aktiviti mendaki gunung sejak tahun 2019.

Pasangan ini turut meminta orang ramai untuk mendoakan kebahagiaan mereka selepas mendirikan rumah tangga. Kini, perkahwinan pasangan ini telah menyambut sebulan ulang tahun perkahwinan mereka.

Sumber: Aty Razali via Oh Bulan

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kisah Benar

Dengar Bunyi Gesel Yang Kuat Dari Buaian. Apa Yang Terjadi Memang Buat Dia Terkaku Sekejap

Published

on

By

Dunia ini bukan hanya milik kita. Ia turut menjadi tempat tinggal bagi makhluk lain tidak kira yang boleh dilihat dengan mata mahupun tidak.

Seorang pengguna Facebook berkongsi video seram ketika mana dia mendakwa menyaksikan buaian di perumahannya bergerak sendiri.

Menurut Elina Shaudi, kejadian tersebut berlaku pada tahun lepas ketika dia membawa dua anaknya bermain di kawasan tersebut.

Lebih kurang pukul 6 petang. Masa tu saya bawa 2 anak perempuan main kat taman permainan kawasan perumahan. Memang tiap-tiap petang selalu datang sini.

Tiba-tiba buaian tu berhayun sendiri. Bunyi besi bergesel yang agak kuat, sedangkan jarak dari tempat yang saya rakam tu agak jauh. Saya zoom bagi dekat.

Tak terfikir nak rasa takut lagi masa tu. Sempat rakam dulu. Pastu cabut lari. Sampai sekarang tak pergi dah situ.

RAKAMAN VIDEO YANG DIAMBIL

Sumber : Elina Shaudi via Siakap Keli

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Continue Reading

Kisah Benar

Terpikat Dengan Gadis Nasik Lemak, Si Pilot Bersungguh Nak Tamatkan Zaman Bujang. Tapi Akhirnya Tak Sangka Ini Yang Berlaku

Published

on

By

Assalam dan hai guys. Aku harap admin approve confessor ni sbb ini iktibar berguna utk yg belum berkahwin spya jgn perjudikan masa depan dengan orang yg salah. Ini bukan cerita aku tapi kenalan aku. Aku gelarkan yg lelaki ni Amir & perempuan tu Mira lah yer supaya sng nak cerita. Ni nama samaran jer.

Ok, si Amir ni memang sedang mencari calon nk buat bini sbb umur pun dah cecah 30tahun. Dia pun suka budak2.

Kerja pulak memang dah masyuk sesangat. Kalau ikutkan, banyak aje pramugari2 kat airport tu duk mengorat dia tapi untuk buat bini dia nak cari perempuan yg bajet muslimah, xligat sangat & yang boleh duduk rumah je lepas kahwin. Duit belanjer, shopping & spa ke dia tapau semua. Yang penting duk rumah jaga anak dan jaga dia je.

Kisahnya bermula bila satu hari dia ternampak girl ayu tolong mak dia jual nasi lemak. So start dari haritu, if tak fly dan ade kesempatan je memang dia asyik singgah beli nasi lemak kat situ and sebab dia ni pakai kereta harga ratus ribu so tak susah nak mengayat. Parking depan gerai, bakal mak mertua senyum sampai telinga.

Tup-tup lepas 3-4 bulan tengok2 dah bertunang si Mira dan Amir. Serius benarlah dia dengan perempuan tu. Untung bebenor jadi perempuan cantik kan dan girl tu memang cantik orang nye. Tapi konflik bermula masa diorg dua2 family nk discuss utk majlis kahwin. Patutnya kahwin sebelum puasa aritu tak silap.

Dan macam diorg ni dua2 orang KL. So si Amir ni cakap better combine saje majlis, jimat sikit dan bolehlah dia buat grand2 kat hotel ke. Lagupun yg perempuan tu memang mak ayah orang KL. KL means keluar rumah je dah nampak KLCC dari jauh bukan duk Banting Sepang Sabak Bernam ke.

So better combine je kan. Tapi yg bakal mak mertua n bakal ipar duai si Amir tak setuju. Diorang nak buat jugak dekat rumah diorang plus 1 atau 2 lagi kenduri dekat kampung halaman belah nenek2 diorang.

Yela, time nikah nilah nak tunjuk kat semua orang yang anak dara dia walau belajar tak tinggi sangat tapi boleh kahwin dengan orang kaya. Bakal menantu fly sana fly sini, banyak duit, berharta & segak bergaya pulak tu. So si Amir ckp boleh buat kenduri seperti yang diminta.

Then keluarga perempuan tu pun mintak duit untuk kenduri tu semua dari si Amir sebab katanya diorangg pun xde duit.

Eh eh, ingatkan diorang ade duit sampai nak buat kenduri 2-3 tempat. Rupanya nak paw si Amir jugak. Amir pun cakap bolehlah dia bagi berapa belas ribu camtu kut selebihnya diorang tambahlah. Tapi diorang tak puas hati and cakap mana cukup camtu. Boleh2 kena bagi 20-30 ribu untuk cover kenduri kendara.

Hmm.. banyak cantik diorang, yang majlis grand kat hotel tu si Amir tu jgk nk keluar berpuluh ribu. Bukan share2 duit pun. Ko bajet anak ko doktor, lawyer, model atau instafamous ke nak kena keluar dekat 100k utk kahwin.

Amir pun tak puas hatilah sebab dia dah banyak keluar duit sebab dia baru beli rumah yang harga nak cecah jutaan ringgit kat Selangor ni. Punyerlah nak bagi anak bini selesa. Means si Mira ni cuci kaki je kalau kahwin dengan dia. Tak perlu susah tolong mak jual nasi lemak dah.

Last2 takde kata putus sebab family Mira nak jugak buat kenduri banyak2. Maybe dia fikir kalau jemput org taman atau kampung datang hotel nanti tak ramai yg datang. So kenalah jugak buat dekat semua tempat supaya semua orang boleh datang kenduri & tengok bakal menantu diorang.

Punyerlah nak show off. Maka terbongkarlah cerita2 yang sebelum ni yang diorang ade mintak duit si Amir utk buka bisnes lah apelah, belum ape2 dah mintak itu ini.

Buruk perangai. So diorang dua2 pihak berkeras dengan keputusan masing2. Famili Amir cakap buat 1 tempat, famili Mira cakap kena buat kat banyak tempat. Last2 keluarga si Mira bagi tempoh beberapa bulan utk Amir kumpul duit.

Korang nak tau apa?? Jeng3.. Dalam proses bertenang untuk kumpul duit tu, tiba2 si Amir decide putus tunang! Hambek ko. Amir cakap belum ape2 dah tunjuk belangnya. Esok dah kahwin mahu bengkok dia jadi mesin ATM Mira & family si Mira. Famili Mira pujuk2 dan runding pun Amir tetap taknak dah dekat Mira.

So maybe Mira sekarang sedang menangis tak berlagu dek kempunan duk rumah mewah, travel overseas dan bajet princess pergi spa, shopping LV. Tamak sangat last2 langsung tak dapat apa. Kira okeylah si Amir tak kisah pun Mira dan family Mira siapa berbanding dgn status dia. Alih2 nak demand lebih2.

Moral of the story: Sesiapa yg ada dan situasi camni ke atau adik bradik camni ke, please jangan jadi bodoh. Orang gaji sebulan berpuluh K macam si amir pun tak tahan, ko expect kalau gaji 2-3 ribu tahan ke kalau orang jadikan ko mesin ATM. Lainlah kalau susah senang bersama tapi ni semua lelaki yg sediakan, banya cantik.

Please janganlah kahwin kalau pasangan atau family pasangan korang camni. Lepas kahwin kita perlu simpan duit nak beli rumah lah, anak sekolah.

Kalau asyik kena paw sampai ke tua tak boleh menyimpan. Last2 botak kepala. Aset pun takde. Macamana nak bahagia. Kalau bakal bini tu gaji besar ada pelajaran takpe, ni belajar tak tinggi mana. Memang tak bantu sumbang duitlah. Harap muka je cantik.

So jangan jadi bodoh, perempuan kat luar banyak lagi. Please jangan hadap sangat dengan puak2 pengikis ni. Tak jadi kahwin tak teruk mana pun berbanding bercerai bila dah ada anak. Tolong jadi cerdik macam si Amir yer. Sekian.

Continue Reading

Kisah Benar

Patutlah Mak Takut Duduk Sorang Dekat Rumah Selepas Arwaah Ayah Menlnggal. Meremang Bila Tau Apa Terjadi

Published

on

By

Kisah yang menyeramkan ini dikongsi oleh pengguna Twitter menggunakan akaun Twitter @puteranurarif yang mengisahkan gangguan yang dialami di rumahnya,terutama pada ibunya yang tinggal bersendirian.

Aku sampai sekarang tak dapat nak pastikan apa benda ni. Masa mak aku tidur dia ada dengar bunyi camera phone dia berbunyi lepas tu dia nampak phone dia menyala. Tapi sebabkan mengantuk dia tidur balik dan memang tak fikir apa apa.

Dalam seminggu dua lepas tu dia rasa tergerak hati nak check gallery. padahal phone tu dia tak guna pun untuk ambil gambar. ni la hasil dia. bila check tarikh rupanya masa tu mak aku duduk sorang kat rumah 16/6/2020. aku dengan adik beradik lain masing-masing duduk luar.

Patutlah mak aku takut duduk sorang kat rumah lepas arwah ayah aku meninggal. Banyak lagi gangguan tapi ni antara yang paling hardcore. Setakat bunyi pinggan pecah kat dapur malam hari tu dah biasa dah.

Mak aku tak ada telekung putih, semua telekung dia warna selain putih. kalau dia ada pun siapa yang pakai padahal dia sorang masa tu kat rumah. sekarang ni gangguan semakin menjadi-jadi sampai mak aku sanggup balik kampung dia kalau tak ada orang kat rumah.

Antara yg paling ngeri adik aku kena pocong tidur sebelah dia. terus demam berapa hari. sekarang dia dah pandai buka aircond, buka api dapur dan yang terbaru ni main camera phone mak aku. Kalau siapa yg tahu, yang ada ilmu pasal ni mintak tolong DM aku. Terima kasih banyak.

Sekarang ni aku ulang alik KL- Taiping sebab mak aku takkan berani duduk sorang-sorang dah kat rumah. Aku lupa nak bagitahu. Walaupun siang hari, mak aku tetap kena ganggu. 8, 9 pagi pun dia ganggu. Cuma tak seteruk macam malam.

Alhamdulillah dengan bantuan dari korang semua saya dah jumpa banyak orang-orang yang boleh berubat. terima kasih banyak. Kami akan cuba satu persatu. Sebab kalau cuba semua macam tak elok pulak kan. Terima kasih siapa yang DM saya bagi contact semua.

Terima kasih yang DM dengan komen. Saya akan cuba jawap semua. Sebab saya nak cuba semua cara. Terima kasih banyak-banyak ya. Tak sangka ramai yang membantu.

Kredit Gambar: @puteranurarif 

Kredit Artikel : GEMPAK

Continue Reading

Popular