Connect with us

Viral

Ambil Gambar Lesen Ada Topeng Muka Di Dagu, Gadis Ini Ceritakan Apa Yang Terjadi Sebenarnya

Published

on

SEJAK pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) sehinggalah Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), banyak perkhidmatan kaunter kerajaan termasuklah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sudah beroperasi seperti biasa.

Namun kunjungan seorang gadis ke kaunter JPJ di Kemaman, Terengganu pada Ahad lalu pasti akan dikenang sepanjang hayat gara-gara pengalaman lucu semasa memperbaharui lesen memandunya.

Perkongsian gadis tersebut dengan kapsyen ‘Lesen PKP yalll. Korang ada ke?’ mendapat 13,400 ulang kicau dan 31,300 tanda suka gara-gara gambar ‘rare’ pada lesen memandunya itu.

Dalam gambar lesen tersebut, Nurul Nabihah Aiman Asmadi dilihat memakai penutup muka di bawah dagu selain turut menampakkan tali beg yang disandangnya.

Berkongsi cerita kepada mStar, Nurul Nabihah berkata dia terlupa menanggalkan penutup muka dan beg disandangnya gara-gara gelabah gambarnya tiada di dalam sistem.

“Ni kiranya first time nak renew lesen P ke lesen biasa. Sampai turn saya, pegawai perempuan dekat kaunter beritahu gambar saya tak ada dalam sistem lagi.

“Jadi dia minta saya pergi ambil gambar dekat kaunter sebelah. Saya jadi kalutlah sebab mindset saya ingatkan boleh je scan gambar dari lesen P atau IC.

“Itu yang sampai tak perasan ada mask dekat dagu dengan tali beg sekali. Masa tu dengan pakai tudung sarung sebab nak cepat dan tak terfikir kena ambil gambar dekat situ juga,” katanya.

Jelas gadis berusia 20 tahun itu, dia hanya menyedari insiden melucukan itu selepas ditegur seorang lagi pegawai yang menyerahkan lesennya yang telah siap.

“Saya tunggu kat luar, dalam lima minit lesen tu siap. Ada pegawai jaga kat pintu dia tegur dik tadi snap gambar tak buang mask eh?. Masa tu barulah saya perasan mask ada kat bawah dagu.

“Memang saya terkejut dan malulah. Ya Allah kenapalah saya tak terfikir, mungkin sebab dah terbiasa pakai mask. Saya pun cakap kat abang tu tak pelah buat kenangan.

“Tapi masa dekat kaunter ambil gambar sebelum tu, pegawai tu tak tegur apa-apa pun. Dia suruh duduk situ cakap 1,2, 3 je. Nasib baiklah sempat senyum,” katanya yang juga penuntut di sebuah universiti tempatan dalam negara.

Nurul Nabihah (kanan) menganggap insiden itu sebagai pengalaman yang melucukan.

Meskipun lesen itu diperbaharui selama tiga tahun, Nurul Nabihah berkata dia reda dan menganggap insiden itu sebagai satu pengalaman melucukan.

“Saya renew lesen tu tiga tahun pula tu. Kiranya nanti nak renew lepas tempoh tu saya nak pergi ambil gambar baharu lagi sekali. Buat masa ini saya pakai dulu lesen ni.

“Saya tak plan nak tukar baharu sebab malas nak pergi JPJ semula lagipun ramai orang. Nak kena beratur lama dalam tiga jam sebab kena ikut SOP. Last-last dapat lesen macam tu.

“Tak pelah saya anggap semua tu kenangan. Bila lagi nak ambil gambar pakai mask. Saya beritahu abah, abah pun gelak, ” katanya dalam nada berseloroh.

Pada masa sama, Nurul Nabihah tidak menduga perkongsiannya itu akan mendapat perhatian netizen.

Antara komen netizen yang terhibur dengan perkongsian Nurul Nabihah di Twitternya.

“Sebenarnya saya tak de niat nak viral ke apa sebab saya ni memang sejenis suka share sesuatu dekat Twitter. Lagipun saya just nak share dengan kawan-kawan saya je.

“Tiba-tiba Isnin petang tu saya dapat banyak notification. Tengok-tengok tweet saya tu dah blow up. Memang terkejutlah bila viral,” katanya.

Rata-rata netizen turut terhibur dengan perkongsian Nurul Nabihah di Twitter.

Limited edition ni dik oii. Comel hahahaha,” kata Ayesha.

“Ini kalau kena tahan polis nak check lesen mesti kena gelak dulu,” kata Iman.

Sumber : MSTAR ONLINE

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viral

Ebit Lew Disuruh Buat Permohonan Maaf Secara Rasmi Kerana Cuba Bantu Pelajar UPSI Pulang Ke Kampung

Published

on

By

SEJAK Sabtu, media sosial kecoh dengan keluhan dan rasa kecewa orang ramai khususnya golongan pelajar susulan pengumuman Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) yang mencadangkan semua institusi pengajian tinggi (IPT) untuk menangguhkan pendaftaran secara fizikal atau bersemuka pelajar baharu dan lama ke kampus.

Keputusan yang didakwa dilakukan pada saat-saat terakhir itu sekali gus menimbulkan kesulitan lantaran kebanyakan pelajar sudah tiba di kampus masing-masing namun tidak dibenarkan untuk mendaftar serta diminta pulang.

Ustaz Ebit Lew Mohon Maaf Kepada UPSI Kerana Sediakan Bas Percuma Hantar Mahasiswa Pulang | BuzzKini

Keadaan tersebut menyebabkan ramai pelajar terkandas khususnya mereka yang berasal dari lokasi yang jauh kerana mempunyai kekangan kewangan.

Namun begitu, di tengah-tengah kekecohan berkenaan, dapat disaksikan sikap prihatin dan pemurah rakyat Malaysia apabila ramai orang awam yang tampil sebagai sukarelawan untuk menawarkan bantuan kepada pelajar yang mempunyai masalah, termasuk pendakwah terkenal, Ustaz Ebit Lew.

Beliau tampil dengan inisiatif menyediakan bas percuma untuk menghantar para pelajar dari beberapa institusi, untuk pulang ke kampung halaman masing-masing, selain menyumbangkan wang saku.

Bagaimanapun terbaharu, timbul pula isu kurang enak apabila pengurusan tertinggi Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) meminta beliau membuat permohonan maaf secara terbuka atas alasan menyalurkan bantuan tanpa mendapatkan kebenaran daripada pihak universiti dan pihak berwajib terlebih dahulu.

“Saya minta maaf saya salah. Saya cuma membantu. Ramai pelajar dah balik dan ada yang keluarga ambil. Saya cuma siapkan macam bas awam.

“Syukur bas yang bergerak pun dah sampai selamat. Saya usahakan bas besar VVIP supaya ada ruang besar sikit ada jarak. Kerusi besar.

“Biasa naik bas bayar tapi kali ini free dan lebih tersusun dan tak perlu nak ke bus stop dan naik train. Saya tangguhkan 20 bas sehingga diberi kelulusan,” tulis Ebit pada perkongsian terbaharunya di Facebook.

Posting tersebut sehingga kini meraih sehingga 8,800 shares selain dibanjiri sehingga belasan ribu komen netizen yang rata-ratanya menyatakan sokongan dan berdiri teguh di belakang pendakwah tersebut.

Antara komen netizen yang menyatakan sokongan kepada Ustaz Ebit.

“Bantu pun salah tak bantu pun salah, buat baik pun salah tak buat baik pun salah. Dunia dunia oh dunia,” komen seorang netizen.

“Tidak perlu memohon maaf ustaz. Kami amat menghargai jasa dan niat bantuan ustaz yang sangat mulia dan cepat,” tulis seorang netizen lain.

“Kerja MPP la untuk urus semua tu alahaiii. Takkan ustaz nak buat semua kelulusan tu… ustaz dah sewakan bas percuma, MPP urus kelulusan je, sama-sama la bantu, kan nama Majlis Perwakilan Pelajar,” komen yang lain pula.

“Apa bezanya kalau student balik sendiri naik transport awam dengan naik bus yang Ustaz Ebit sedia kan?? SOP macam mana yang nak tu ?? Yang saya nampak bezanya dapat kurangkan beban student yang terkandas. Itu pun problem ka?,” komen seorang lagi netizen.

Kenyataan daripada UPSI bersabit bantuan yang dihulurkan Ustaz Ebit.

“Terima kasih ustaz, semalam adik saya naik bas yang ustaz sediakan. Selamat sampai ke kampung. Terima kasih ustaz berikan duit poket RM50 setiap pelajar yang naik bas semalam. Saya doakan urusan ustaz sentiasa dipermudahkan dan diberi ganjaran syurga di sana,” demikian pula komen seorang netizen.

Sementara itu, kata kunci Ebit Lew dan MPP UPSI turut tersenarai sebagai 10 topik paling trending di Twitter pada hari ini.

Sumber : MSTAR ONLINE

Continue Reading

Viral

Lelaki Ini Menangis Selepas Dikompaun Seribu Kerana Pakai Facemask Tak Betul

Published

on

By

Sekarang di mana mana anda pergi mesti hampir semua akan memakai penutup hidung dan mulut. Jarang sangat untuk lihat orang tidak memakai topeng tersebut.

Tetapi adakah pemakaian penutup mulut dan hidung ini atas kerisauan penularan C0Vl19 atau mereka ini takut disaman oleh pihak berkuasa dengan nilai kompaun RM1000?

Inisiatif kerajaan untuk mengenakan kompaun kepada individu yang tidak mengamalkan penjarakkan sosial dan tidak mengenakan penutup muka di tempat awam amat berkesan.

Padah abai SOP! Mulai 1 Ogos wajib pakai mask dalam pengangkutan ...

Secara tidak langsung ia akan memutuskan rangkaian C0VlD19 dan kita boleh lakukan aktiviti harian kita seperti biasa.

Tetapi langit tidak selalunya cerah. Terdapat beberapa aduan dimana pihak berkuasa memberi saman secara tidak logik. Seperti yang berlaku sebelum ini, pemandu kereta persendirian disaman kerana tidak memakai penutup muka di dalam kereta dia sendiri dan tiada siapa lagi di dalam kereta.

Perkara ini telah dibetulkan oleh Menteri Ismail Sabri dimana beliau memberitahu sesiapa yang disaman kerana itu boleh meminta untuk membatalkan saman.

Lelaki Ini Menangis di Stesen Komuter Rawang Selepas Disaman

Satu rakaman dari Buletin Utama TV3 menunjukkan pasukan penguatkuasa telah memberi saman kepada seorang remaja lelaki di Stesen Komuter, Rawang.

Video tersebut mendapat pelbagai reaksi dari netizen dan rata rata mengatakan saman itu tidak patut diberikan kerana kawasan itu tidak sesak.

Ada juga yang membezakan kenapa individu ini disaman sedangkan ramai lagi di tempat sesak ada yang tidak memakai topeng tidak disaman.

Lelaki tersebut terus menangis apabila menerima surat saman seribu ringgit tersebut. Wartawan bertanyakan kenapa dia tidak memakai? Remaja itu memberitahu dia pakai tetapi kerana tidak selesa dia menurunkan sekejap topeng muka ke dagu dan nasib dia tidak baik ditangkap oleh pihak berkuasa.

Pihak berkuasa akan sentiasa buat pemantauan dan tindakan akan diambil kepada sesiapa yang ingkar arahan SOP yang telah ditetapkan.

Remaja tersebut masih lagi belajar dan sekarang dia terpaksa mencari wang seribu ringgit untuk membayar kompaun.

Jadikan ini sebagai peringatan, ikut SOP yang telah ditetapkan.

Artikel By: AwatttSyeikhh Network

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

SALIN SEMULA TIDAK DIBENARKAN TANPA KEBENARAN

Continue Reading

Viral

Rakyat Malaysia Ramai Marah Dengan Bros Gang Kerana Gadis Curang 20k. Bros Gang Beri Satu Kenyataan Yang Pasti Gegarkan Netizen Semua

Published

on

By

Sebuah video ‘prank’ yang menunjukkan seorang gadis kantoi curang dengan teman lelakinya selepas ditawarkan RM20,000 telah tular di media sosial.

Malah, video tersebut telah menjadi perbualan hangat dalam kalangan netizen. Rata-rata netizen memberikan pendapat yang berbeza, ada yang tidak bersetuju untuk buat ‘prank’ seperti ini untuk menguji kesetiaan.

Selain itu, ada juga yang berpendapat bahawa wanita itu tersepit dan menerima tawaran wang tersebut untuk bina kerjaya sendiri. Malah, ada yang berpendapat wanita itu salah kerana menerima tawaran tersebut.

Setelah hampir seminggu video sosial eksperimen ‘Gold Digger Test’ yang menguji kesetiaan seorang gadis di muat naik di laman Youtube Bros Gang TV, video ini masih lagi hangat diperkatakan di rata-rata laman sosial. Ada yang memuji hasil kerja Bros Gang, tak kurang juga yang mengecam tindakan mereka itu kerana menganggap mereka sebenarnya hanya melagakan pasangan di dalam video ini dan hanya mahukan ‘viewers’.

Disebabkan terlalu ramai yang mengecam dan inginkan penjelasan, Harif dan Aniq dari pihak Bros Gang TV terpanggil untuk memberi penjelasan dengan memuat naik satu video di laman sosial rasmi Instagram mereka @brosgang.tv.

Rata-rata netizen tidak berpuas hati dengan jalan cerita video sosial eksperimen tersebut kerana menganggap mereka memaksa perempuan itu untuk curang dengan pasangannya. Mengulas lanjut tentang penjelasan Bros Gang TV, mereka tegas mengatakan pilihan untuk curang itu adalah pilihan perempuan itu sendiri.

Dan mereka juga memberitahu bahawa sebelum memuat naik video itu, mereka sudah pun mendapatkan kebenaran daripada gadis itu sendiri untuk memberi pengajaran kepada masyarakat dan supaya pihak mereka juga tidak akan disaman.

1 MALAYSIA KENA TIPU DENGAN BROS GANG

Prank 'Kesetiaan', Gadis ini Sanggup Curang Bila Ditawarkan RM20k ...

Setelah teruk dikecam sehingga melibatkan orang lain seperti ustaz, pencetus ummah dan sehingga ada yang berbalah sesama sendiri pihak Bros Gang telah buat satu video kenyataan tentang apa yang sebenar berlaku.

Video Gold Digger Prank Gadis Curang 20k ini sebenarnya adalah LAKONAN ye hanya LAKONAN semata mata. Watak Erin dan teman lelaki adalah rekaan semata mata dan mereka hanya berlakon sahaja.

Kerana impak dari video mereka terlalu besar mereka terpaksa ‘pecah lobang’ sendiri untuk perkara ini melarat ke arah lebih teruk.

Segala kenyataan seperti jiran erin, erin depress, adik erin mengadu adalah BOHONG. Ini disahkan oleh tuan punya badan (Erin) sendiri.

Jom tengok video pendedahan mereka.

Artikel By : The Tular

Rujukan : Vocket/HotFM

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

SEGALA SALIN SEMULA TIDAK DIBENARKAN TANPA KEBENARAN

Continue Reading

Popular