Connect with us

Malaysia

Malaysia Negara Pertama Terima Antiviral Bagi Merawat Pesakit C0v19

Published

on

PUTRAJAYA – Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah mendedahkan Malaysia kini mempunyai pesak1t positif Covid-19 pertama yang diuji dengan ubat ant1viral, Remdeesivir. Ini kerana kata Noor Hisham, KKM telah mula menerima ubat ant1viral itu untuk mer4wat 100 pesak1t C0vid-19.

4 Things to know about Malaysia's Health Director-General, Datuk ...

Ujian itu dijalankan dengan kerjasama rapat Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). “Setakat ini kita sudah mula terima ubat untuk 100 pesak1t. Jadi ubat itu kita terima dan kita agih-agihkan kepada semua hospital.

“Jadi, kes pertama telah kita masukkan dalam percubaan klinik. Tetapi sekarang ini kalau kita tengok ICU (unit rawatan rapi) pun pesak1t sudah kurang. Jadi bakinya kita akan gunakan ubat Remdesivir untuk dijalankan kajian.

“Kita pun sudah mula rekrut pesak1t pertama di Hospital Sungai Buloh iaitu yang pertama di Asia Tenggara. Jadi kita akan masukkan lebih lagi pesak1t-pesak1t untuk penyelidikan. Yang ini makan masa untuk dapat kajiannya,” katanya pada sidang media harian di Kementerian Kesihatan Malaysia, hari ini.

Noor Hisham berkata, laporan kajian berkenaan bermungkinan akan siap pada tempoh enam bulan. Setelah siap laporan, jelasnya, ia akan dihantar ke WHO. “Lambat lagi, sebab kena hantar ke WHO dan mereka akan terima laporan satu dunia. WHO ada pr0tokol penyelidikan. Mungkin dalam tempoh enam bulan,” katanya.

Untuk rekod, Remdesivir merupakan antara ubat pertama yang disebut sebagai r4watan untuk C0vid-19 dan ujian klinikal secara rawak kini berada pada peringkat lanjutan. Malah saintis Amerika Syarikat juga mengakui Remdesivir berkesan untuk mer4wat C0vid-19. Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : MalaysiaGazette

Mengejutkan Bila Pakar Perubatan Dari Chlna Minta 3 Benda Ini Dari Malaysia Untuk Cegah C0vid 19. Tak Sangka Rupa Rupanya Ini Yang Terjadi.

MALAYSIA perlu melindungi hab-hab pengangkutan, hospital dan komunitinya bagi mengelak lantunan pandemik C0vid-19 apabila kerajaan negara ini mengumumkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) mulai Isnin ini.

Kedatangan Pakar Dari China, KP Kesihatan Kongsi Tugas Sebenar ...

Beberapa pakar perubatan dari Chlna berkata perlindungan terhadap ketiga-tiga hab amat penting dalam usaha mencegah kes pandemik itu daripada berulang secara domestik mahupun di luar negara. Profesor Madya merangkap Penyelia Lepasan Ijazah, Ketua Pakar Bersekutu Unit Rawatan Rapi, Hospital Rakyat Wilayah Guangdong Dr Wen Miaoyun berkata bagi mencapai objektif itu, Malaysia hendaklah memperluas penggunaan kit ujian pantas antigen.

Beliau berkata Malaysia juga hendaklah menggunakan metodologi teknologi maklumat bagi memantau keadaan kesihatan seperti QRHealth Code yang digunakan secara meluas di Chona. “Amat sukar untuk kita meramalkan sama ada gelombang kedua akan berlaku. Buat masa ini, situasi di Malaysia semakin stabil dan turut menunjukkan tanda-tanda penurunan. Kita perlu memastikan bahawa ketiga-tiga barisan hadapan ini dilindungi, dan kita juga perlu mengambil pendekatan holistik dalam melindungi ketiga-tiga barisan hadapan ini.

“Dengan menggabung kesemua aspek, kita sebenarnya dapat mengetahui perkembangan kes masing-masing dan mencegah kemungkinan berlakunya gelombang kedua. Jadi kita perlu memberikan perhatian kepada pencegahan wabak dan semasa kita menarik balik langkah sekatan seperti PKP, ” katanya dalam satu temu bual kepada Bernama dan The Star di Kedutaan Chlna di Kuala Lumpur pada Sabtu.

Seorang lagi pakar Dr Sun Jiufeng, yang bertugas sebagai penyelidik di Universiti Sun Yat-sen, berkata apabila PKP yang lebih longgar ini dilaksanakan, pihak berkuasa perlu melakukan lebih banyak ujian terhadap mereka yang mempunyai gejala C0vid-19, pengunjung kawasan yang teruk dilanda pandemik itu atau kontak rapat pesakit.

Beliau berkata jika pihak berkuasa gagal melakukan ujian dalam kes terbabit, ia boleh menyebabkan kemungkinan berlaku jangkitan pada masa akan datang. “Penamatan PKP dan pemulihan aktiviti sosioekonomi hendaklah dilakukan selaras dengan tahap risiko. Di Chlna, setiap kawasan telah dikategorikan kepada tiga tahap risiko iaitu tinggi, sederhana dan rendah.

“Oleh itu, PKP dan langkah-langkah sekatannya hendaklah disesuaikan dengan perkembangan situasi pandemik di Malaysia, ” katanya. Dr Sun berkata adalah penting untuk melakukan banyak ujian, termasuk ujian antib0di dan ujian genom, dalam usaha mengawal situasi seperti di Guangdong baru-baru ini.

“Kami juga menindaklanjuti dan menemu bual pesakit sama ada gejala mereka meningkat atau sama ada mereka telah menjangklti mana-mana orang selepas didiscaj. Berdasarkan pemerhatian kami di makmal dan kajian berkaitan gejala klinikal serta epidemiologi, meskipun kesemua pesakit terbabit sekali lagi telah diuji positif, kebolehjangkitan mereka sebenarnya rendah. Sebabnya ialah tubuh manusia memerlukan masa untuk menyingkirkan virus C0VID-19, ” katanya.

Sementara itu, Ketua Pakar merangkap Profesor dan Penyelia Lepasan Ijazah Perubatan Kecemasan Bersepadu Cina dan Barat Dr Li Jun berkata secara keseluruhan, Malaysia mempunyai keupayaan yang utuh bagi mengawal wabak tersebut berdasarkan kunjungan serta perbincangan dengan pakar tempatan baru-baru ini.

Beliau berkata sikap dedikasi dan profesionalisme yang ditunjukkan petugas barisan hadapan dan pekerja kesihatan di Malaysia adalah mengagumkan. “Daripada stok peralatan perlindungan diri (PPE) dan bahan lain di beberapa h0spital yang dikhususkan untuk merawat pesakit dijangkiti virus itu, kami yakin dan percaya bahawa ia adalah mencukupi bagi menangani situasi semasa C0vid-19, ” kata Naib Presiden Hospital Perubatan Tradisional China Wilayah Guangdong itu.

Pasukan yang terdiri daripada lapan profesional perubatan dari Chlna itu tiba di Kuala Lumpur dua minggu lepas iaitu pada 18 April dan bertemu pakar tempatan, termasuk Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, baru-baru ini.

Pada Jumaat, Dr Noor Hisham dilaporkan sebagai berkata kesemua pakar perubatan dari China telah memuji tindakan pantas dan berkesan Malaysia dalam menangani pandemik C0vid-19, termasuk melalui pelaksanaan PKP. – BERNAMA

SUMBER : Mstar

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Malaysia

Terima Suntikan Pertama, Dr. Amalina Kongsi Fakta Tentang Vaksin COV19 Yg Ramai Tak Tahu

Published

on

By

SEBUT sahaja nama Dr Nur Amalina Che Bakri, pasti ramai yang mengagumi pencapaian anak tempatan ini dalam bidang peru-batan.

Pada 2019, Dr Amalina sekali lagi berjaya mengharumkan nama negara apabila dinamakan sebagai penerima anugerah Darzi Academic Clinical Fellowship di Imperial College London.

Pelatih pakar b3dah Malaysia, Dr. Nur Amalina Che Bakri menerima su-ntikan v4ksin C0vid-19 semalam.

Menurut Dr. Amalina, su-ntikan pertamanya itu merupakan v4ksin keluaran syarikat farmaseutikal antarabangsa Pfizer.

“Saya menerima su-ntikan dos pertama v4ksin C0vid Pfizer hari ini (semalam). Jom kita semua patuhi panduan C0ovid, kes semakin bertambah, jumlah kemasukan ke hospital meningkat, katil wad hampir penuh.

“Hospital kini berada dalam keadaan kritik4l. Ini bukan masanya untuk kita terus leka. Harapnya tahun depan akan jadi lebih baik,” katanya menerusi satu hantaran di Instagram.

Dalam entri tersebut, Dr. Amalina turut berkongsi rakaman foto dirinya ketika menerima su-ntikan berkenaan di sebuah pusat peru-batan di London, United Kingdom.

Di ruangan komen, ketika menjawab pertanyaan pengikutnya, beliau memaklumkan su-ntikan tersebut perlu diambil sebanyak dua kali.

“Ya ada dua d0s, sekurang-kurangnya selepas 21 hari,” katanya yang menerima su-ntikan tersebut secara percuma di bawah Perkhidmatan Kesih4tan Kebangsaan (NHS) United Kingdom.

Jelasnya lagi, beliau akan berkongsi pengalaman dirinya selepas mengambil su-ntikan tersebut dalam perkongsian akan datang di media sosial.

Sebagai info, kes j4ngkitan C0vid-19 di seluruh dunia mencatatkan lebih 82.5 juta kes dengan lebih 1.8 juta kem4tian direkodkan.

 

Sementara itu melalui perkongsian tersebut, beliau turut menyatakan beberapa fakta mengenai C0VID-19:-

V4ksin yang dihasilkan telah mengikut protokol kes3lamatan seperti biasa, termasuklah ujian klinikal fasa 1-3.

V4ksin C0VID-19 tidak akan membuat penerima v4ksin dij4ngkiti vir-us tersebut.

Mendapatkan v4ksin boleh membantu menc3gah j4ngkitan C0VID-19.

Mendapatkan v4ksin mRNA tidak akan mengu-bah DNA si penerima.

Mereka yang mempunyai C0VID-19 masih boleh mendapat manfaat daripada su-ntikan v4ksin.

Wanita hamil atau ibu menyusu dibenarkan untuk mendapatkan v4ksin, namun perlu berbincang dengan doktor terlebih dahulu.

Sebelum ini, Dr Amalina pernah disenaraikan sebagai 10 doktor p4kar pel4tih sur-gikal terbaik seluruh United Kingdom.Beliau juga tidak terlepas dilanda kontr0versi apabila la4ntang menyuarakan pendapat berkait bidang peru-batan.

Justeru, Dr Amalina mengambil keputusan untuk berehat seketika daripada laman sosial untuk memberi tumpuan sepenuhnya dalam latihan p4kar pemb-edahan umum dan akan meneruskan pengajian Doktor Falsafah (PhD).

Dr Amalina turut berpendapat bahawa sifat neg4tif dan keb3ncian dalam diri seseorang itu perlu dihentikan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Malaysia

Imigresen buru Md Rayhan Kabir. Ini lokasi tempat tinggal dia terakhir

Published

on

By

JABATAN Imigresen Malaysia (JIM) memohon bantuan orang ramai mengesan lelaki Bangladesh dikenali Md Rayhan Kabir.

Pemuda berusia 25 tahun itu dicari bagi membantu siasatan mengikut Akta Imigresen 1959/63.

Alamat Terakhir

Alamat terakhir dilapor di Sirhan Legacy Sdn Bhd B-7-9, Menara Uncang Emas, No 85, Jalan Loke Yew, 52000, Kuala Lumpur.

Untuk itu, orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan boleh menghubungi Penolong Pengarah Bahagian Operasi, Siasatan dan Pendakwaan Imigresen, Nurulmasha Nazlinan Hussin di talian 03-88801298 sambungan 1294 pada waktu pejabat.

Maklumat juga boleh disalur ke Bilik Gerakan 03-88801555 selepas waktu pejabat.

Pada 3 Julai lalu, Al Jazeera menyiarkan dokumentari berjudul Locked Up in Malaysia’s Lockdown dengan Md Rayhan Kabir dilihat mengkritik kerajaan Malaysia dan mendakwa wujud diskriminasi dalam mengendali kes Covid-19 membabitkan warga asing.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri mencabar agensi berita antarabangsa, Aljazeera untuk menyenaraikan negara yang memberi kebebasan mutlak kepada warga asing.

“Kita boleh tanya Aljazeera ini, berikan kita nama mana-mana negara dalam dunia ini membenarkan warga asing yang tidak mempunyai dokumen perjalanan atau dokumen tidak sah boleh bebas di negara mereka.

“Saya cabar Aljazeera tunjukkan negara mana yang memberikan kebebasan mutlak kepada warga asing yang tidak berdokumen. Jawapannya setahu saya, tidak ada,” katanya dalam sidang media perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) hari ini.

Beliau berkata demikian dalam mengulas isu sebuah dokumentari terbitan Aljazeera yang membuat tuduhan kerajaan Malaysia bertindak ‘kejam’ ke atas migran dan pendatang asing tanpa izin (PATI) sepanjang tempoh PKP sebelum ini.

Berikut reaksi dari netizan

“Mmg dasar hanjengg!! Dtg x jemput acah nk layanan cam raja. Mula2 pijak kaki kt sini buat muka kesian, dh sihat gemuk tlebih makan dpt enjoy serba serbi nikmat kt malaysia kau acah nk jadi tuan pulak..dasar x tahu diuntung.buat taik kt tempat kau cari makan!

“Senang je…xdpt dia..jumpa bangla mana pun , sauk sedas dua ja..bagi bangsa depa rasa akibat xbersyukur.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Continue Reading

Malaysia

“Nak refund, tak bagi” – Hotel ‘Viral’ Di Cameron Highland Suruh Tetamu Tukar Cadar, Kemas Bilik Sendiri Lepas ‘Check In’

Published

on

By

Rancangan untuk bercuti di hujung minggu dan waktu yang diharapkan dapat dihabiskan dengan tawa riang dirosakkan oleh pihak penginapan. Melalui Twitter, Aira berkongsi pengalaman buruk dia dan abangnya menginap di sebuah hotel dekat Cameron Highland pada 3 Julai lepas.

Seumur hidup. Tak pernah lagi check in hotel kena tukar cadar sendiri. Tukar sarung bantal sendiri. Kemas bilik. Buang sampah orang duduk sebelum ni.”

Berkongsi dengan Lobak Merah, Aira berkata dia telah buat tempahan melalui Traveloka lebih awal dan telah tiba di hotel tersebut pada jam 10 malam.

 

Namun, staf hotel beritahu bilik itu belum sempat dikemas dan mereka minta Aira dan abangnya tunggu saja di dalam bilik. Tapi, sehingga jam 11.30 malam masih tiada staf yang datang untuk kemas bilik. Aira pun terus hubungi lobi tapi tak ada yang jawab panggilan.

Mula-mula depa suh saya tunggu kat bilik. Waktu saya check in jam 10 malam. Bila dah tunggu dalam 11.30 malam takde staff yang datang. Saya cuba call lobi banyak kali. Tak jawab. Jadi saya buat keputusan untuk ke lobi.”

Bila ditanya, staf masih suruh mereka tunggu di dalam bilik. Tapi, tiba-tiba ada seorang staf berkata,

Kalau abang nak cepat. Abang boleh pasang (cadar) sendiri.”

 

  

Difahamkan, bukan Aira dan abangnya saja yang kena nasib macam tu tapi ada lebih kurang 5 tetamu lain yang dah tunggu lagi lama dari mereka. Salah seorang tetamu memberitahu Aira, mereka dah tunggu sejak pukul 3 petang tapi tiada staf yang datang tukar cadar.

Tunggu sampai 11.30 malam. Bilik masih belum kemas. Pergi lobi buat aduan. Berderet customer lain kena masalah sama.”

Lebih teruk lagi, menurut Aira pihak pengurusan berkata mereka tidak boleh refund duit tetamu kerana tiada di dalam polisi. Bukan itu saja, tiada staf yang datang untuk sanitize bilik seperti yang dimaklumkan.

Kerana tiada pilihan lain, Aira dan abangnya terpaksa akur untuk tukar cadar sendiri, kemaskan bilik yang dipenuhi sampah daripada tetamu sebelum ini. namun mereka hanya tidur di hotel tersebut selama satu malam. Pihak hotel juga dikatakan tidak memohon maaf di atas apa yang berlaku kepada tetamu mereka.

 

  

 

Tak apa la kami kemas sendiri. Semalam RM480 . Ambil dua hari. Tak apa la. Esok check out. Balik je. Hotel paling horror penah check in.”

 

Tiada kata maaf dari pihak hotel, patutnya kami check in untuk 2 hari , tapi esoknya kami dah check out, sebab tak tahan bilik bau busuk.”

Korang pernah ada pengalaman dilayan staff hotel macam ni?

Sumber: lobakmerah

Continue Reading

Popular