Connect with us

Uncategorized

Setelah Sekian Lama, DBKL Akhirnya Berikrar Usir Semua Penjaja Warga Asing

Published

on

” Kebanjiran para peniaga warga asing khususnya di sektor Tred, Perniagaan & Industri dan Penjajaan, telah memberi impak yang tidak baik kepada para peniaga tempatan, serta mencemarkan imej bandar raya Kuala Lumpur,”

Itu kenyataan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang komited untuk menguatkuasakan Undang-undang Kecil (UUK) sedia ada, bagi memastikan tiada warga asing terlibat dalam sektor penjajaan.

Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Nor Hisham Ahmad Dahlan dalam satu kenyataan turut menegaskan, tindakan penguatkuasaan itu turut melibatkan lain-lain agensi yang terbabit seperti Jabatan Imigresen Malaysia.

Nor Hisham berkata, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (WPKL) yang diurus tadbir oleh DBKL, mempunyai dua kategori perniagaaan yang dikawal oleh UUK, bertujuan untuk mengawal aktiviti perniagaan tersebut serta menguatkuasakan peruntukan peraturan di dalamnya.

Baru-baru ini telah timbul kekeliruan kepada awam, berhubung penglibatan warga asing di dalam dua kategori perniagaan ini.

Nor Hisham menjelaskan mengikut UUK Pelesenan Tred, Perniagaan & Perindustrian (WPKL) 2016 dan UUK Pelesenan Penempatan Makanan (WPKL) 2016, perundangan membenarkan pemegang lesen untuk mengambil mana-mana warga asing yang mempunyai permit kerja yang sah, untuk bekerja di premis-premis yang dilesenkan di bawah undang-undang tersebut.

Manakala pelesenan pula bagi kedua-dua UUK tersebut memperuntukan mana-mana orang, termasuk syarikat milik warga asing, boleh memohon lesen perniagaan.

Selain itu, kuasa mutlak Datuk Bandar untuk meluluskan atau menolak sesuatu permohonan lesen oleh mana-mana orang serta dalam mempertimbangkan apa-apa permohonan, Datuk Bandar juga akan merujuk kepada dasar semasa kerajaan, garis panduan dan perundangan-perundangan lain yang berkaitan.

Aktiviti perniagaan tersebut beroperasi di rumah kedai, kompleks beli-belah, bangunan pejabat, restoran, kedai runcit dan serbaneka.

Sementara itu, Penjajaan pula mengguna pakai UUK Pasar Borong (WPKL) 2002, UUK Pelesenan Pasar (WPKL) 2016 dan UUK Pelesenan Penjaja (WPKL) 2016.

Mengikut UUK Pasar Borong (WPKL) 2002, perundangan membenarkan pemegang lesen untuk mengambil pembantu warga tempatan, yang telah diluluskan Datuk Bandar sahaja untuk bekerja di pasar borong.

Menurut Datuk Bandar, UUK Pelesenan Pasar (WPKL) 2016 tidak membenarkan pemegang lesen pasar sama ada pasar awam atau pasar persendirian, untuk mengambil bekerja mana-mana pembantu warga asing di pasar awam atau mengambil mana-mana warga asing tanpa permit kerja yang sah, untuk bekerja di pasar persendiriannya.

Selain itu, UUK Pelesenan Penjaja (WPKL) 2016 tidak membenarkan pemegang lesen mengambil warga asing bekerja di gerainya.

Nor Hisham berkata, pelesenan bagi ketiga-tiga UUK tersebut adalah mana-mana orang iaitu warga negara sahaja, boleh memohon lesen pasar borong, pasar dan penjaja serta kuasa mutlak Datuk Bandar untuk meluluskan atau menolak sesuatu permohonan lesen, oleh mana-mana orang.

Aktiviti perniagaan tersebut meliputi Pasar Borong, Pasar dan Penjaja yang beroperasi di Pasar, Penjaja Tepi Jalan, Pusat Penjaja dan Pasar Malam.

Artikel oleh : Malaysiaunited.com via Sifu Aka

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Pendedahan Perangai Anak Murid Biadap Apabila Mereka Kencing Dalam Botol Hand Sanitizer Sekolah

Published

on

By

Di Twitter, seorang guru berkongsi kisah mengenai sikap pelajar yang biadap sewaktu di sekolah. Menurutnya, pelajar tersebut telah membuang air kecil di dalam botol ‘hand sanitizer’ yang disediakan oleh pihak sekolah buat kegunaan para pendidik.

Kuasa merotan sudah tiada

Guru yang dikenali sebagai Shaafaz, memberitahu dia tidak tahu bagaimana hendak mendidik para pelajar zaman sekarang. Tambahnya, mereka tergamak mempermainkan guru dengan melakukan perbuatan yang tidak sepatutnya. Ujarnya lagi, kuasa merotan sudah tiada kesan.

Tolong didik anak

Di samping itu, dia turut memberi nasihat buat bakal ibu bapa di luar sana agar mendidik anak dengan cara yang elok. Di akhir perkongsian itu, Shaafaz memberitahu bahawa pendidikan utama adalah di rumah bukannya di sekolah.

Gives me a heart attack

Rata-rata netizen, meluahkan perasaan kecewa dan geram apabila segelintir pelajar sanggup melakukan perbuatan biadap terhadap guru mereka.

Sumber: Shaafaz via Oh Bulan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Continue Reading

Uncategorized

Mereka Berkahwin Pada Usia Muda Tetapi Wanita Ini Ceritakan Kenapa Suami Sanggup Ceraikan Dia Semata Mata Kerana Ini

Published

on

By

Kalau dah jodoh tiba diawal waktu, tak salah untuk mendirikan perkahwinan walaupun usia masih lagi setahun jagung. Paling penting adalah untuk sentiasa bersedia untuk selalu belajar ilmu rumah tangga dan memperbaikai kelemahan antara satu sama lain.

Tak dinafikan juga, ada yang mendirikan rumah tangga pada usia yang muda kerana terlampau taksub mengejar trend. Sedangkan, persediaan dari segi pelbagai aspek terutamanya kewangan dan juga agama serta ilmu rumah tangga masih lagi terkontang-kanting.

Kahwin awal, akhirnya jadi janda…

Di Twitter, salah seorang pengguna laman tersebut telah berkongsikan satu peristiwa pahit yang telah dialami oleh rakannya sendiri. Rakannya itu kini telah diceraikan kerana bekas suaminya belum puas lagi untuk hidup berseronok.

Jelas pemuda itu lagi, kawan perempuannya itu telah mendirikan rumah tangga pada usianya yang muda.

Bekas suami tak bersedia nak kahwin lagi…

“Tak pernah nak ajak solat sekali…”

“Takutnya tersalah pilih orang…”

Sudah tentunya perkongsian lelaki ini telah membuatkan banyak pengguna Twitter memberikan pandangan dan kritikan terhadap pengalaman yang dikongsikan. Ada juga yang dilihat ketakutan jika berada dalam situasi yang sama suatu hari nanti.

Ada yang kahwin, suami asyik minta duit je…

Ada yang takut nak kahwin sebab jadi kes macam ni

Enjoy puas2 dulu, lepastu baru kahwin!

“Laki bawa balik perempuan?”

Kesimpulannya, pucuk pangkalnya sesuatu masalah itu berbaliklah kepada diri sendiri. Lakukan keputusan dengan muhasabah tanpa melibatkan nafsu dan pengaruh orang sekeliling

kredit borak daily via kartel dakwah

Continue Reading

Uncategorized

Budak Viral ‘Makanan Pun Beli Sendiri’ Hiba Di Sisi Jnazah. Al Fatihah

Published

on

By

“Makanan pun beli sendighi na” Siapa ingat lagi adik ni,Yang Gambar nya telah menjadi tular di laman sosial media.  Pernah tular dengan sebuah video yang petah bercakap dalam loghat kedah, berat ujian bagi Adyna Summayyah apabila mengetahui bapanya meninggal dunia petang Jumaat lalu.

Berikut rakaman video yang di kongis oleh Fakhrul UNIC

“sapa ingat adik mayah “makanan pun beli sendighi na” , telah pulang kerahmatullah ayahnya pada hari jumaat baru ni..sayu sy dgr tangisan anak ini..sama2 doakan adik sumayyah serta keluarganya kuat dan tabah..Allah tahu yg lebih baik, moga Allah sentiasa bimbing perjalanan keluarga ini dibawah rahmatNya sampai ke syurga..bertemu balik dgn org tersayang di sana. Allahummaghfirlahu Warhamhu  – alfatihah”


Berita sedih tersebut dikongsi di laman Instagram kanak-kanak berusia tujuh tahun itu dengan memuat naik beberapa keping gambar yang duduk hiba di sisi jenazah bapanya.

Walau bagaimanapun, tiada maklumat lanjut diperolehi mengenai pemergiaan Allahyarham selain doa Summayyah agar arwah bapanya tenang di sana.

“Semoga ayah tenang di sana. Al-Fatihah untuk ayah. 9.7.2020 (Petang Jumaat),” tulis kapsyen pada posting murid yang bersekolah di sebuah sekolah di Jitra, Kedah itu.
Posting berkenaan mendapat ratusan komen netizen yang rata-rata menitipkan doa dan ucapan takziah serta berharap Summayyah terus kuat menerima takdir Allah SWT.

Kesian mata merah duduk menangis… Salam takziah buat keluarga. Moga Mayah selalu kuat sayang!

Posting kakak Summayyah

Innalillahi wainna ilaihi raji’un.  Mendoakan agar Mayah terus kuat membesar jadi anak yang solehah buat arwah ayah yg dikasihinya.
Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Adyna Summayyah , Puteri Seri Mawar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Continue Reading

Popular