Connect with us

Malaysia

Tarikh bayaran Bantuan Prihatin Nasional Fasa Kedua – Menteri Kewangan

Published

on

Tarikh bayaran Bantuan Prihatin Nasional Fasa Kedua - Menteri Kewangan

Malaysia: Pasti rakyat Malaysia boleh sedikit sebanyak berasa lega dengan pengumuman ini. Pembayaran fasa kedua kepada semua penerima Bantuan Prihatin Nasional (BPN) akan dibuat mulai 4 Mei ini.

Pembayaran ini membabitkan golongan B40 dan M40, sama ada isi rumah atau individu bujang, akan dibuat mulai 4 Mei 2020, kata Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz.

Menurutnya, sebanyak 7.74 juta penerima telah menerima bayaran BPN berjumlah RM5.47 bilion.

Proses bayaran tunai bagi mereka yang tiada akaun bank telah bermula sejak 17 April 2020 dan berjalan lancar dengan lebih 157,000 menerima bayaran secara tunai di cawangan-cawangan Bank Simpanan Nasional seluruh negara.

Tengku Zafrul menambah, sehingga 26 April, lebih 3.26 juta permohonan baharu dan juga rayuan telah diterima.

Daripada jumlah ini, sebanyak 2.96 juta merupakan permohonan baharu dan 305,000 adalah rayuan.

Proses ini akan tutup pada hari Khamis ini, 30 April manakala pembayaran pula akan dibuat pada minggu depan selepas proses semakan selesai.

Manakala Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM500 untuk 2.5 juta penjawat awam dan pesara, termasuk veteran angkatan tentera tidak berpencen telah dibuat pada 23 April lalu dan bantuan kepada 1.5 juta pelajar Institut Pengajian Tinggi sebanyak RM200 sekali beri telah dibuat semalam.

Sumber : Malaysia Gazette

Malaysia

Terima Suntikan Pertama, Dr. Amalina Kongsi Fakta Tentang Vaksin COV19 Yg Ramai Tak Tahu

Published

on

By

SEBUT sahaja nama Dr Nur Amalina Che Bakri, pasti ramai yang mengagumi pencapaian anak tempatan ini dalam bidang peru-batan.

Pada 2019, Dr Amalina sekali lagi berjaya mengharumkan nama negara apabila dinamakan sebagai penerima anugerah Darzi Academic Clinical Fellowship di Imperial College London.

Pelatih pakar b3dah Malaysia, Dr. Nur Amalina Che Bakri menerima su-ntikan v4ksin C0vid-19 semalam.

Menurut Dr. Amalina, su-ntikan pertamanya itu merupakan v4ksin keluaran syarikat farmaseutikal antarabangsa Pfizer.

“Saya menerima su-ntikan dos pertama v4ksin C0vid Pfizer hari ini (semalam). Jom kita semua patuhi panduan C0ovid, kes semakin bertambah, jumlah kemasukan ke hospital meningkat, katil wad hampir penuh.

“Hospital kini berada dalam keadaan kritik4l. Ini bukan masanya untuk kita terus leka. Harapnya tahun depan akan jadi lebih baik,” katanya menerusi satu hantaran di Instagram.

Dalam entri tersebut, Dr. Amalina turut berkongsi rakaman foto dirinya ketika menerima su-ntikan berkenaan di sebuah pusat peru-batan di London, United Kingdom.

Di ruangan komen, ketika menjawab pertanyaan pengikutnya, beliau memaklumkan su-ntikan tersebut perlu diambil sebanyak dua kali.

“Ya ada dua d0s, sekurang-kurangnya selepas 21 hari,” katanya yang menerima su-ntikan tersebut secara percuma di bawah Perkhidmatan Kesih4tan Kebangsaan (NHS) United Kingdom.

Jelasnya lagi, beliau akan berkongsi pengalaman dirinya selepas mengambil su-ntikan tersebut dalam perkongsian akan datang di media sosial.

Sebagai info, kes j4ngkitan C0vid-19 di seluruh dunia mencatatkan lebih 82.5 juta kes dengan lebih 1.8 juta kem4tian direkodkan.

 

Sementara itu melalui perkongsian tersebut, beliau turut menyatakan beberapa fakta mengenai C0VID-19:-

V4ksin yang dihasilkan telah mengikut protokol kes3lamatan seperti biasa, termasuklah ujian klinikal fasa 1-3.

V4ksin C0VID-19 tidak akan membuat penerima v4ksin dij4ngkiti vir-us tersebut.

Mendapatkan v4ksin boleh membantu menc3gah j4ngkitan C0VID-19.

Mendapatkan v4ksin mRNA tidak akan mengu-bah DNA si penerima.

Mereka yang mempunyai C0VID-19 masih boleh mendapat manfaat daripada su-ntikan v4ksin.

Wanita hamil atau ibu menyusu dibenarkan untuk mendapatkan v4ksin, namun perlu berbincang dengan doktor terlebih dahulu.

Sebelum ini, Dr Amalina pernah disenaraikan sebagai 10 doktor p4kar pel4tih sur-gikal terbaik seluruh United Kingdom.Beliau juga tidak terlepas dilanda kontr0versi apabila la4ntang menyuarakan pendapat berkait bidang peru-batan.

Justeru, Dr Amalina mengambil keputusan untuk berehat seketika daripada laman sosial untuk memberi tumpuan sepenuhnya dalam latihan p4kar pemb-edahan umum dan akan meneruskan pengajian Doktor Falsafah (PhD).

Dr Amalina turut berpendapat bahawa sifat neg4tif dan keb3ncian dalam diri seseorang itu perlu dihentikan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading

Malaysia

Imigresen buru Md Rayhan Kabir. Ini lokasi tempat tinggal dia terakhir

Published

on

By

JABATAN Imigresen Malaysia (JIM) memohon bantuan orang ramai mengesan lelaki Bangladesh dikenali Md Rayhan Kabir.

Pemuda berusia 25 tahun itu dicari bagi membantu siasatan mengikut Akta Imigresen 1959/63.

Alamat Terakhir

Alamat terakhir dilapor di Sirhan Legacy Sdn Bhd B-7-9, Menara Uncang Emas, No 85, Jalan Loke Yew, 52000, Kuala Lumpur.

Untuk itu, orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan boleh menghubungi Penolong Pengarah Bahagian Operasi, Siasatan dan Pendakwaan Imigresen, Nurulmasha Nazlinan Hussin di talian 03-88801298 sambungan 1294 pada waktu pejabat.

Maklumat juga boleh disalur ke Bilik Gerakan 03-88801555 selepas waktu pejabat.

Pada 3 Julai lalu, Al Jazeera menyiarkan dokumentari berjudul Locked Up in Malaysia’s Lockdown dengan Md Rayhan Kabir dilihat mengkritik kerajaan Malaysia dan mendakwa wujud diskriminasi dalam mengendali kes Covid-19 membabitkan warga asing.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri mencabar agensi berita antarabangsa, Aljazeera untuk menyenaraikan negara yang memberi kebebasan mutlak kepada warga asing.

“Kita boleh tanya Aljazeera ini, berikan kita nama mana-mana negara dalam dunia ini membenarkan warga asing yang tidak mempunyai dokumen perjalanan atau dokumen tidak sah boleh bebas di negara mereka.

“Saya cabar Aljazeera tunjukkan negara mana yang memberikan kebebasan mutlak kepada warga asing yang tidak berdokumen. Jawapannya setahu saya, tidak ada,” katanya dalam sidang media perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) hari ini.

Beliau berkata demikian dalam mengulas isu sebuah dokumentari terbitan Aljazeera yang membuat tuduhan kerajaan Malaysia bertindak ‘kejam’ ke atas migran dan pendatang asing tanpa izin (PATI) sepanjang tempoh PKP sebelum ini.

Berikut reaksi dari netizan

“Mmg dasar hanjengg!! Dtg x jemput acah nk layanan cam raja. Mula2 pijak kaki kt sini buat muka kesian, dh sihat gemuk tlebih makan dpt enjoy serba serbi nikmat kt malaysia kau acah nk jadi tuan pulak..dasar x tahu diuntung.buat taik kt tempat kau cari makan!

“Senang je…xdpt dia..jumpa bangla mana pun , sauk sedas dua ja..bagi bangsa depa rasa akibat xbersyukur.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Continue Reading

Malaysia

“Nak refund, tak bagi” – Hotel ‘Viral’ Di Cameron Highland Suruh Tetamu Tukar Cadar, Kemas Bilik Sendiri Lepas ‘Check In’

Published

on

By

Rancangan untuk bercuti di hujung minggu dan waktu yang diharapkan dapat dihabiskan dengan tawa riang dirosakkan oleh pihak penginapan. Melalui Twitter, Aira berkongsi pengalaman buruk dia dan abangnya menginap di sebuah hotel dekat Cameron Highland pada 3 Julai lepas.

Seumur hidup. Tak pernah lagi check in hotel kena tukar cadar sendiri. Tukar sarung bantal sendiri. Kemas bilik. Buang sampah orang duduk sebelum ni.”

Berkongsi dengan Lobak Merah, Aira berkata dia telah buat tempahan melalui Traveloka lebih awal dan telah tiba di hotel tersebut pada jam 10 malam.

 

Namun, staf hotel beritahu bilik itu belum sempat dikemas dan mereka minta Aira dan abangnya tunggu saja di dalam bilik. Tapi, sehingga jam 11.30 malam masih tiada staf yang datang untuk kemas bilik. Aira pun terus hubungi lobi tapi tak ada yang jawab panggilan.

Mula-mula depa suh saya tunggu kat bilik. Waktu saya check in jam 10 malam. Bila dah tunggu dalam 11.30 malam takde staff yang datang. Saya cuba call lobi banyak kali. Tak jawab. Jadi saya buat keputusan untuk ke lobi.”

Bila ditanya, staf masih suruh mereka tunggu di dalam bilik. Tapi, tiba-tiba ada seorang staf berkata,

Kalau abang nak cepat. Abang boleh pasang (cadar) sendiri.”

 

  

Difahamkan, bukan Aira dan abangnya saja yang kena nasib macam tu tapi ada lebih kurang 5 tetamu lain yang dah tunggu lagi lama dari mereka. Salah seorang tetamu memberitahu Aira, mereka dah tunggu sejak pukul 3 petang tapi tiada staf yang datang tukar cadar.

Tunggu sampai 11.30 malam. Bilik masih belum kemas. Pergi lobi buat aduan. Berderet customer lain kena masalah sama.”

Lebih teruk lagi, menurut Aira pihak pengurusan berkata mereka tidak boleh refund duit tetamu kerana tiada di dalam polisi. Bukan itu saja, tiada staf yang datang untuk sanitize bilik seperti yang dimaklumkan.

Kerana tiada pilihan lain, Aira dan abangnya terpaksa akur untuk tukar cadar sendiri, kemaskan bilik yang dipenuhi sampah daripada tetamu sebelum ini. namun mereka hanya tidur di hotel tersebut selama satu malam. Pihak hotel juga dikatakan tidak memohon maaf di atas apa yang berlaku kepada tetamu mereka.

 

  

 

Tak apa la kami kemas sendiri. Semalam RM480 . Ambil dua hari. Tak apa la. Esok check out. Balik je. Hotel paling horror penah check in.”

 

Tiada kata maaf dari pihak hotel, patutnya kami check in untuk 2 hari , tapi esoknya kami dah check out, sebab tak tahan bilik bau busuk.”

Korang pernah ada pengalaman dilayan staff hotel macam ni?

Sumber: lobakmerah

Continue Reading

Popular